Lastik Kaplama Nedir?
Kullandığımız araçların lastikleri yol tutuşu, fren performansı ve sürüş konforu gibi temel unsurları etkileyen en kritik bileşendir. Son yıllarda lastiklerin dayanıklılığını arttırmak, ömrünü uzatmak ve bazı estetik tercihlere uygun hale getirmek amacıyla "lastik kaplama" teknolojisi giderek daha fazla popülerlik kazanmaktadır.
Lastik Kaplama Nedir?
Lastik kaplama, çeşitli kriterleri sağlayan ve genellikle diş derinliği 5mm'nin altına düşmüş karkas lastiklerin, mevcut lastik yüzeyine farklı türdeki malzemelerin eklenmesi işlemidir. Bu ekleme işlemi lastiğin dayanıklılığını arttırabilir, özel desen ve renkler eklenebilir ya da offroad gibi durumlar için tercihlere uygun hale getirilebilir.
Lastik Kaplamanın Tarihi
Lastik kaplamanın tarihi araçlar kadar eskiye dayanır. Henüz konforlu otomobillerin kullanılmadığı dönemlerde, at arabaları için deri, bez ve benzer malzemeler kullanılarak, kaplama işleminin temelleri atılmıştır. Endüstriyel gelişmeler ile birlikte bu işlem daha sofistike hale gelmiştir.
Hangi lastiklere kaplama yapılabilir?
Uzmanlar tarafından lastiğin genel durumu, yüzey derinliği gibi konularda onay verilen, asgari kalite standartlarını sağlayan her lastiğe kaplama işlemi uygulanabilir. Lastik kaplama işlemi offroad gibi özel alanlar için lastik deseni isteği sebebiyle de uygulanabilir.
Soğuk Kaplama Nedir?
Düşük ısı ve basınçla gerçekleştirilen soğuk kaplama işleminde, bu değerler lastiğin çalışma koşullarındaki değerlere çok yakındır. Böylelikle aynı lastik, birden fazla kaplanabilir.
Sıcak Kaplama Nedir ?
1920'li yıllardan itibaren uygulanan sıcak kaplama işlemi, günümüzde en çok tercih edilen kaplama yöntemidir. Uzman kişilerin, lastiğin kaplanmaya uygunluğunu tespit etmesi ile başlayan işlem, özenle seçilen ve sektörde karkas olarak bilinen lastikler raspa makinesi ile traşlanması ile başlar. Lastiğin üzerindeki deforme olmuş kısımlar temizlenir, gereken tamir işlemleri yapılduktan sonra sement ile sırt denilen kısmına pişmemiş desensiz kauçuk makine yardımı ile sarılır.
Daha sonra üzerine lastik deseni açılmış çelik kalıp içine yerleştirilerek 160 derece 15 bar basınç ile yüksek sıcaklıkta pişirilir. Uygulanan yüksek basınç altında kauçuk ile karkas arasında hava kabarcığı kalması imkansızdır. Buna da kalıbın sahip olduğu desen artık lastiğin deseni olacaktır.
Lastik Kaplaması Güvenli Midir?
UN/ECE R 108 ve R 109 standartlarına sahip olan yetkili tesislerde gerçekleştirilen kaplama işlemleri yeni lastikler kadar güvenlidir. İşlem sonrasında lastikler performansından, fren mesafesinden ve konforundan hiçbir şey kaybetmez.
Kaplama lastik yasak mı?
Kaplama lastik hakkında bilinen en büyük yanlışlardan biri de bu işlemin illegal olduğudur. Lastik kaplama işlemi UN/ECE R 108 ve R-109 regülasyonu uygulayan ve bakanlık onaylı tesislerde yaptırıldığı müddetçe herhangi bir yasal sorun teşkil etmeyecektir.
Kaplama lastik muayeneden geçer mi?
Elbette! Yetkili tesislerde yapılan kaplanmış lastikler, aracınıza uygun ebat ve doğru dönüş yönüne sahip olduğu müddetçe muayene esnasında herhangi bir sorun yaşatmaz.
Kaplanmış Lastiklerin Avantajları Nelerdir?
Kaplama yöntemi ile yenilenmiş lastikler, yenilerine oranla ekonomik, en az 5 kat çevrecidir.
WOLF Retreading Company markası ile lastik kaplama konusunda hizmet veren ZQ Tyres uzmanlarına ulaşmak için bu bağlantı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.